
«مهیار عیار» حکایت عیاران و طراران در عصر صفویه

مهیار عیار به کارگردانی سید جمال سید حاتمی و تهیهکنندگی بهروز مفید در حال تولید برای پخش از شبکه دو است. داستان در دوران صفویه میگذرد که میتوان گفت دوران باشکوه تاریخ ایران است و از این نظر مخاطبان با بخشی از تمدن این دوره از تاریخ هم بیشتر آشنا خواهند شد. این سریال در ۳۰ قسمت تولید میشود. در این مجموعه کامران تفتی، متین ستوده، بهنام تشکر، محمود جعفری، صفا آقاجانی، مهرداد ضیایی، پریا مردانیان، دانیال نوروش، بهراد خرازی، سامرند معروفی، بایک نوری و… ایفای نقش کردهاند. جامجم با بهروز مفید، تهیه کننده و کامران تفتی، سامرند معروفی، جواد انصافی، رامین ناصرنصیر، آتش تقی پور و صفا آقاجانی، بازیگران این مجموعه گفتوگویی داشته که میتوانید برای آشنایی بیشتر با سریال همراه ما باشید.
بهروز مفید را با سریالهای پرمخاطبی که برای تلویزیون ساخته، میشناسیم. از جمله مجموعههای هشت و نیم دقیقه، گمشده، یک وجب خاک، پای پیاده، محکومین، زیرزمین، در کنار پروانهها، بیگانهای با من است و… او این روزها سخت مشغول تهیه و تولید سریال مهیار عیار است که در این باره به جامجم میگوید: طرح این سریال حدود سه سال قبل از طرف سیما فیلم به من پیشنهاد شده بود. یعنی طرح اولیه، داستان راهزنی بود که براثر اتفاقی متحول شده و روحش توسط یک مرد خریداری و با این تغییری که برایش ایجاد میشود، زندگیاش در مسیر دیگری قرار میگیرد که با روحیه جوانمردی و در عین حال بهخاطر استعداد، تواناییها و هوش فردی که دارد، باعث میشود بخشی از مشکلاتی که برای مردم پیش میآید را نیز حل کند. این طرح اولیهای بود که مطرح شد و پیشنهاد کردم بستر تاریخ را برای روایت این داستان در نظر بگیریم.
اتفاقات ایران در دوره صفویه
وی ادامه میدهد: دوران صفویه را برای این داستان انتخاب کردیم. به این خاطر که دوران شکوفایی فرهنگ و تمدن ما بوده است. بنابراین میتوانستیم یکسری مسائل تمدنی و فرهنگی آن مقطع را بهصورت زیرپوستی مطرح کنیم. این پیشنهاد ما مورد استقبال سیمافیلم قرار گرفت. از این رو یکی دو کاراکتر را به داستان اضافه کردیم. مثل شخصیت حکیم که شاگرد شیخ بهایی بوده است. ضمن اینکه به جهانگردانی که در آن دوران به ایران سفر میکردند هم پرداختهایم. وی در پاسخ به این سؤال که تا چه حد وقایع تاریخی در داستان این سریال روایت میشود بیان میکند: چون داستان در آن مقطع زمانی رخ میدهد، ناخودآگاه در مورد اتفاقات ایران در دوران صفویه هم بهصورت زیرپوستی نکاتی را بیان میکنیم. مفید میافزاید: در کنار داستان اصلی که مربوط به زندگی پهلوان داستان است، حدود ۱۰تا ۱۵ داستان هم خواهیم دید. تلاش گروه این است که کار را تا انتهای سال به پایان برسانیم و طبق صحبتهایی که داشتیم، این سریال در کنداکتور ماه رمضان قرار دارد.
وی درباره لوکیشنهای این سریال توضیح میدهد: ابتدا قرار بود تصویربرداری را در شهرک غزالی و دو سه شهر دیگر انجام بدهیم. اما با تغییراتی که توانستیم در شهرک بدهیم، خیلی از لوکیشنها را توانستیم در آنجا بزنیم. البته به فراخور داستان باید سری به اطراف یزد و کاشان هم بزنیم که فکر میکنم در فصل پاییز تصویربرداری به این بخش برسد.
این تهیهکننده درباره حضور امرا… احمدجو به عنوان مشاور فیلمنامه در این پروژه هم بیان میکند: ساختار اصلی فیلمنامه متعلق به آقای نیکو، نویسنده سریال است که نگارش فیلمنامه را هم این نویسنده برعهده دارد. اما از آقای احمدجو هم خواستیم در فضای دیالوگی خاصی که این سریال دارد و جزو تخصصهای ایشان است، همکاری کنیم. مفید درباره انتخاب سید حاتمی به عنوان کارگردان سریال هم توضیح میدهد: آقای حاتمی دو تجربه در این زمینه داشته؛ یکی سریال «سرزمین کهن» و دیگری سریال «مستوران» که در اولی دستیار بود و در دومی کارگردان. در سریال محکومین هم همکاری خوبی با هم داشتیم. احساس من این بود که توانایی ساخت این سریال را دارد. بنابراین ایشان را برای کارگردانی سریال انتخاب کردیم. وی درباره این که آیا ممکن است مهیار عیار به فصل دوم هم برسد، میگوید: فعلا در این باره نظری ندارم. باید سریال پخش شود و بازخورد آن را ببینم.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا بازیگران با گویش و لهجه خاصی صحبت میکنند یا نه هم عنوان میکند: ما در این سریال اصلا وارد فضای لهجه نشدیم. چون ممکن بود مشکلاتی را به همراه داشتهباشد. البته بخشی از شخصیتهایمان مانند راهزنها گویشهای ویژه خودشان را دارند.
منبع : جام جم